Dijital Kameralar

Dijital Fotoğraf Makineleri:

Eskiden kullandığımız analog fotoğraf makineleri manyetik film üzerine çekim yapmaktaydı. Bu tür kameralar aslında daha kaliteli çekim yapabilmekteydi. Ancak dijital fotoğraf makineleri piyasaya çıktıktan sonra standart kullanıcılara önemli avantajlar sağlamıştır.  

Eski makinelerde taktığımız film ile belli sayıda fotoğraf çekilebilmekte (36 kare gibi), film bittiğinde fotoğrafçıya yıkatmak ve bastırmak, ayrıca makineye yeni film satın alıp takmak gerekmekteydi. Kâğıt üzerindeki fotoğrafları bilgisayara aktarmak istersek ayrıca uğraşmamız gerekirdi.

Dijital fotoğraf makinelerinde ise hafıza doluncaya kadar resim çekmek ve gerektiğinde bilgisayara aktarmak son derece kolay hale gelmiştir. Sadece çektiğimiz fotoğrafları bastırmak istersek fotoğrafçıya ya da yazıcıya ihtiyaç duymaktayız.

Fotoğraf kalitesine gelince, günümüzde dijital fotoğraf makineleri hızla gelişmekte ve çok kaliteli çekimler yapabilmektedir.

Dijital foto. Makinelerinin çalışması temel olarak şöyle açıklanabilir:

Cisimden gelen ışınlar lens ünitesinden geçer. Lens ünitesi sayesinde gerekiyorsa odaklanma ve zoom ayarları yapılır. Işınlar ayna düzeneğinden yansıyarak yoluna devam eder ve sensör (ccd ya da cmos) üzerine düşerler. Sensör üzerindeki milyonlarca foto hücresi, ışığı algılayarak gerekli bilgiyi işlemciye iletir. İşlemci de gelen bilgileri istenen formatta (jpg veya tiff gibi) hafızaya kaydeder.

Dijital fotoğraf makinesinin çözünürlüğünü sensörü üzerindeki foto elamanı (hücre veya piksel) sayısı belirler. Çözünürlük arttıkça resim kalitesi ve boyutu da artar.

Yatay ve dikey piksel sayısının çarpımı fotoğraftaki toplam piksel sayısını verir. Milyon tane piksele, megapiksel denir. Ve dijital kameraların çözünürlüğü belirtilirken bu megapiksel ifadesi kullanılır. Örneğin 8 Mp, 12 Mp gibi.

Kayıt türü ve kalitesi: İşlenen resimler jpg ya da tiff biçiminde saklanabilir. Tiff formatı kayıpsız bir yöntem olduğu için daha fazla ayrıntı saklanabilir ve kalite artar. Fakat tiff dosyaları, jpeg dosyalarına göre hafızada daha fazla yer kaplar.

Zoom Özelliği: Optik Zoom – Dijital Zoom Nedir?

İki tür zoom yöntemi vardır. Bunlar optik ve dijital zoomdur. Makinenin yapabildiği zoom miktarı 3x, 5x, 10x gibi ifade edilir. Buradaki sayı arttıkça zoom miktarı da artar.

Optik zoom merceklerin hareketi ile yani lenslerin birbirine yakınlaşması veya uzaklaşması ile yapılan yakınlaşmadır. Gerçek yakınlaşmadır ve net görüntüler yakalanabilir.

Dijital zoom ise gereksizdir diyebiliriz. Çünkü görüntü yakınlaşma yaparak değil, aralara yeni tahmini pikseller eklenerek büyütülür. Piksel ekleme yöntemi ile görüntüyü büyütme işlemine interpolasyon adı verilir. Biz bu işlemi bilgisayarda başka programlar kullanarak da yapabiliriz. Bu yüzden de dijital zoom kullanmanın avantajı yoktur. Dijital zoom miktarı da aynı şekilde ifade edilir(3x, 5x..).

 

Video Kameralar (Camcorder):

Çalışma şekli dijital fotoğraf makinesine benzer. Video formatına bağlı olarak 1 sn’de 25 resim kaydederek hareketli bir görüntü elde edilmesini sağlar.

Video çekmek fotoğraf çekmeye göre daha zor bir iştir. Fotoğraftaki yüksek çözünürlükleri videoda elde etmek çok daha zordur. Günümüzde Full Hd diye tabir edilen görüntü kalitesi 1920x1080 çözünürlüğündedir.

Ayrıca yeni çıkan 4K görüntü teknolojisi gün geçtikçe yaygınlaşmakta olup, 4K çözünürlükte (3996 × 2160 gibi) video çeken kameralar da üretilmektedir.

Video kameraların kayıt ortamları:

Video dosyalarının boyutu, resim dosyalarına göre çok daha yüksek olacaktır. Bu nedenle video kameraların hafıza boyutunun yüksek olması tercih edilir.

Video kameralarda kayıt ortamı olarak Harddisk (Hdd), Dvd, Kaset (HDV, MiniDV…), hafıza kartları vb kullanılabilmektedir.

Bir kamera ile net bir görüntü alabilmek için odaklanma özelliğinin iyi olması gerekir. Birçok kamerada bunu otomatik gerçekleştiren autofocus özelliği bulunur.

Video kamera alırken şu özellikler incelenebilir:

  • Ccd ya da cmos performansı
  • Görüntü çözünürlüğü
  • Otomatik odaklanma
  • Kayıt ortamı ve türü
  • Zoom özelliği
  • Fotoğraf çözünürlüğü vs..
megapiksel nedir, megapixel nedir, dijital fotoğraf makinelerinin özellikleri, dijital fotoğraf makinesi kamera alırken dikkat edilecek noktalar

KONU İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

Bu konu ile ilgili örnek bulunmamaktadır.



YORUMLAR




5834  kez okundu.

Online Kullanıcı Sayısı 3517



Dijital-Kameralar