Asp.Net Web Forms Site

Visual Studio Programında Web Forms Site Oluşturma

Programı açtığımızda karşımıza Start Page gelecektir. Bu sayfadaki New Project komutu web uygulaması oluşturmayı sağlar. Biz web sitesi oluşturacağımız için File menüsünden New – Web Site komutuna tıklamalıyız.

Gelen pencerede sol kısımdan kullanacağımız programlama dilini, sağ taraftan da “Asp.Net Web Forms Site seçeneğini seçip, alt kısımdan sitemizin ana klasörünün neresi olacağı belirtilmelidir.

Sağ kısımda “Asp.Net Web Forms Site” haricinde başka seçenekler de vardır. Örneğin “Asp.Net Empty Web Site” seçeneği ile boş bir web sitesi oluşturabiliriz.

Bizim seçtiğimiz “Asp.Net Web Forms Site” seçeneği ise standart ayarlar ile belli özelliklere sahip birkaç sayfadan oluşan hazır bir site oluşturulacaktır. Güvenlik (üyelik ve rol), friendly url yönetimi gibi önemli işlemler kendiliğinden uygulanmış olacaktır. Bu site içindeki sayfaları istediğimiz gibi değiştirerek, hatta dilediklerimizi silerek veya baştan oluşturarak siteyi kendi istediğimiz hale getirebiliriz.

Ok tuşuna bastığımızda web sitesi oluşturulacak ve Solution Explorer panelinde tüm dosyalar görüntülenecektir. Bu panelde görülen dosya ve klasörleri tanıyalım:

  • Account klasörü: Kullanıcı hesapları ile ilgili sayfalar bu klasörde yer almaktadır. Örneğin Register.aspx sayfası yeni üye kaydı, Login.aspx sayfası ise üye girişi için kullanılacaktır.
  • App_Code klasörü: Bu klasörde oluşturacağımız sınıflar (class), dataset’ler vb tutulacaktır.
  • App_Data klasörü: Veritabanlarımızı bu klasöre koymalıyız. Bu klasör içindekilerin download edilmesi sunucu tarafından engellendiği için daha güvenli bir klasördür.
  • Bin klasörü: Sitemiz için çeşitli işleri gerçekleştirmek amacıyla internetten veya farklı kaynaklardan paketler yükleyebiliriz. Bu paketlere ait assembly ve yapılandırma dosyaları bin klasöründe tutulur. (Solution Explorer panelinde site adına sağ tıklayarak Manage NuGet Packages komutu ile yüklü olan paketleri görebilir, güncelleyebilir, kaldırabilir veya yeni paketler bulup kurabiliriz.)
  • Content klasörü: Css stil dosyaları bu klasöre konur.
  • Fonts klasörü: Sitemizde kullandığımız fontların ziyaretçi bilgisayarında bulunmama ihtimali varsa bu fontları fonts klasörüne yerleştirip, gerekli css kodları ile ziyaretçinin bilgisayarına indirilmesi sağlanır.
  • Scripts klasörü: Javascript dosyaları bu klasörde tutulur.
  • Bundle.config dosyası: Gerekli css dosyalarının sayfalara eklenmesini sağlar.
  • Global.asax dosyası: Uygulama bazında işlemler gerçekleştirmeye yarar. Uygulamamız sunucuda çalışmaya başladığında, kapandığında, hata oluştuğunda, yeni oturum açıldığında ve oturum kapandığında istenen işlemleri gerçekleştirebiliriz. (Mesela online kullanıcı sayısını tutmak için bu dosya kullanılır.)
  • Packages.config dosyası: yüklü olan paketlerin listesi, versiyonları ve hangi framework versiyonunda çalıştıkları bu dosyada belirtilmiştir.
  • Site.Mobile.master dosyası: Ziyaretçinin kullandığı cihaz telefon veya tablet ise sayfalar bu master page’e, bilgisayar vb ise Site.master isimli master page’e bağlanır. Mobil master page kullanmak istemiyorsak bu dosyayı silebiliriz. Bu durumda cihaz ne olursa olsun Site.master dosyası kullanılacaktır.
  • ViewSwitcher.ascx dosyası: Kullanıcıya mobil ve masaüstü görünümler arasında geçiş yapma imkanı veren kodlar yer alır. Bir user control dosyasıdır. Kullanmak istemezsek silebiliriz.
  • Web.config dosyası: Sitenin tamamını ilgilendiren ayarlar bu dosyada belirtilebilir. Kullanılabilecek birçok özellik bulunur. Bunlardan birkaçı: hata ayıklama modu, özel hata sayfası, üyelik-güvenlik modu ayarları, klasör veya dosya yetkileri vb…

 

asp.net web forms site nedir, web forms site, empty web site, farkı, arasındaki fark, visual studio, hazır site, açıklama, visual studio web forms site seçeneği ile site yapma

KONU İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

Bu konu ile ilgili örnek bulunmamaktadır.



YORUMLAR




24553  kez okundu.

Online Kullanıcı Sayısı 229



AspNet-Web-Forms-Site-Kullanımı