Ram Bellekler

RAM BELLEKLERİN KULLANIM AMACI

Bir bilgisayarda harddisk, ram bellek, ön bellek gibi birçok bellek birimi bulunmaktadır. Bu birimlerin her biri farklı görevleri yerine getirmektedir. Örneğin harddiskler bilgileri kalıcı olarak saklarlar ve kapasiteleri de hayli yüksektir.

Ram bellekler ise bilgileri kalıcı olarak saklamaz ve kapasiteleri harddisklere göre daha düşüktür. 

Peki kalıcı ve yüksek kapasiteli harddiskler varken, ram belleklere neden ihtiyaç duyulmuştur.

Çünkü Ram belleklerin çalışma hızları harddisklere göre çok daha fazladır. Bu nedenle de bilgisayarda çalışmakta olan programlar ve onlara ait veriler, çalıştıkları sürece ram bellekte tutulur. Elektrik kesildiğinde, ya da bilgiye ihtiyaç kalmadığında bu bilgiler silinir. 

Örneğin bilgisayarımızda Word programını açtığımızda öncelikle o program Ram belleğe yüklenir. Belge üzerinde yaptığımız tüm değişiklikler de Ram bellekte tutulur. Kaydet komutu verdiğimiz taktirde belgenin o anki hali Harddiske kaydedilir ve kalıcı hale gelir. Programı kapatıncaya kadar gerekli bilgiler Ram bellekte tutulmaya devam eder.

Bilgisayarda en hızlı parça şüphesiz mikroişlemcidir. Ram belleğin hızı ve kapasitesi yetersiz olursa, mikroişlemcimiz çok iyi bile olsa Ram belleği beklemek zorunda kalacak ve sistemimiz yavaşlayacaktır. 

Günümüzde Ram belleklerin kapasiteleri 2 GB, 4 GB, 8 GB vb olabilmektedir. Anakart üzerindeki ram yuvası sayısı değişebilir ve 4 taneye kadar Ram yuvası bulunabilir.

Örneğin anakartımızda 4 adet Ram slotu var ve herbirine 2GB'lık ram modülleri taktık. Bu durumda toplam 8 GB ram belleğe sahip oluruz.

Anakartların destekledikleri Ram Bellek türü ve max Ram Bellek kapasiteleri seçim yaparken dikkat etmemiz gereken bir konudur. Bir anakarta takabileceğimiz toplam ram bellek kapasitesi, anakartın max Ram kapasitesini geçemez.

Ram belleklerin kapasitesinden başka, çalışma hızları (frekansları) da Önemlidir. Günümüz ram bellekleri 1066 Mhz, 1333 Mhz, 1600 Mhz, 1866 Mhz, 2400 Mhz gibi hızlarda çalışabilmektedir.

Aynı anakarta takılan ram belleklerin markası farklı olabilir ancak türleri aynı olmalı ve anakart tarafından desteklenmelidir.

Anakart üzerine taktığımız Ram Belleklerin türleri aynı ama frekansları farklı ise, düşük olanın frekansında çalışırlar.

Ram bellek için “ana bellek” ya da “sistem belleği” gibi ifadeler de kullanılır.

Ram bellek türleri

Günümüzde üretilen Ram bellekler DDR3 ve DDR4 türündedir. Geçmişe doğru gidersek DDR2, DDR, RD Ram ve SD Ram türleri de mevcuttur.

Bellek Kapasitesi

Bilgisayarda veriler 0 ve 1'ler şeklinde saklanır ve iletilir. Bu 0 ve 1'lerin her birine bit adı verilir. 

Bilgisayarda sakladığımız dosyalar da bit'ler halinde saklanmaktadır. Örneğin bir resim dosyası milyonlarca bit'lik yer kaplamaktadır.

Dosyaların boyutu söylenirken bit çok küçük bir birim olarak kalacağı için aşağıdaki birimler tercih edilir.

8 bit = 1 Byte

1024 Byte = 1 Kilo Byte (KB)

1024 KB = 1 Mega Byte (MB)

1024 MB = 1 Giga Byte (GB)

1024 GB = 1 Tera Byte

ram bellek nedir, ram çeşitleri, ram bellek türleri, örnek ram özellikleri, ddr3 ddr4 sdram özellikleri, ram nasıl çalışır, günümüzde ram belleklerin özellikleri

KONU İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

Bu konu ile ilgili örnek bulunmamaktadır.



YORUMLAR




9152  kez okundu.

Online Kullanıcı Sayısı 545



Ram-Bellekler