Ekran Kartları

EKRAN KARTLARI

Ekran kartı görüntü ile ilgili işlemleri yaparak görüntüyü oluşturur ve monitöre gönderir. Görüntü ile ilgili işlemler bilgisayarın gerçekleştirdiği en ağır işlemlerdir. Ekran kartı bu görevi gerçekleştirerek, mikroişlemciyi büyük bir yükten kurtarmış olur.

Günümüz ekran kartları son derece gelişmiş teknolojilere sahiptir. Ekran kartlarının üzerinde kendi işlemcileri ve bellekleri bulunur. Piyasada oldukça fazla ekran kartı modeli mevcuttur ve her birinin işlemci, bellek gibi özellikleri farklıdır.

EKRAN KARTININ YAPISI

Ekran kartı üzerinde yer alan birimlerin en önemlileri şunlardır:

  1. GRAFİK İŞLEMCİSİ (GPU – GRAPHICS PROCESSİNG UNIT) : Ekran kartının üzerinde yer alan işlemcidir. Görüntü hesaplamalarını ve görüntü işlemlerini, bilgisayarın mikroişlemcisine yük bindirmeden gerçekleştirir.
  2. GÖRÜNTÜ BELLEĞİ (VIDEO RAM) : Görüntü ile ilgili verilerin tutulduğu bellektir. Sistem belleği gibi çalışır ve grafik işlemcisinin kendisine gönderdiği bilgileri tutar. Kapasitesi bilgisayarın performansını ve görüntü kalitesini doğrudan etkiler. Özellikle de gelişmiş bilgisayar oyunları için bu belleğin kapasitesi yüksek olmalıdır. (Örnek:128 MB, 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB …)
    Video Ram'lerin günümüzde DDR3, DDR4, DDR5 versiyonları bulunmaktadır. Bu belleğin sadece kapasitesi değil çalışma hızı da performans için çok önemlidir.
  3. DİJİTAL- ANALOG ÇEVİRİCİ (RAMDAC) : Ekran kartında üretilen görüntüyü analog sinyallere dönüştürerek VGA portu üzerinden monitöre gönderir.

 

EKRAN KARTI ÜZERİNDEKİ PORTLAR

Ekran kartı görüntüyü hazırlayıp monitöre göndermekle görevli bir donanım birimidir. Görüntüyü monitöre veya başka cihazlara (projeksiyon, televizyon vb.) aktarabilmek için en sık kullanılan ekran kartı çıkışları şunlardır:

  • VGA: RAMDAC birimi tarafından analoga çevrilen sinyaller bu porttan monitöre iletilir.

 

  • DVI: Dijital sinyalleri iletebildiği için, çevirme işlemine gerek duyulmaz.

  • HDMI: Günümüzde en hızlı görüntü iletimi yapan porttur. HD görüntülerin (yani yüksek çözünürlüklü ve kaliteli görüntülerin) iletimi de hızlı olmalıdır. Bilgisayarımızın ekran kartı HD görüntüleri işleyebiliyor, monitörümüz de HD görüntüleri gösterebiliyorsa, bu port sayesinde bağlantılarını yapabiliriz.

EKRAN KARTLARININ BİLGİSAYARA TAKILMASI

Ekran kartları anakart üzerindeki ISA, PCI, AGP, PCI-Express yuvalarına takılabilir. Günümüzde üretilen ekran kartlarının büyük bölümü PCI-Express veriyolunu kullanmaktadır. (ISA ve AGP veriyolları da sadece ekran kartları için kullanılabilen ama günümüzde üretimi olmayan veriyollarıdır.)

Ayrıca ekran kartları onboard olarak anakartlar üzerinde yer alabilir.

Ekran Kartı Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Şayet çok gelişmiş oyunlar oynamayacak ya da gelişmiş grafik programları ile çalışmayacaksak, güçlü bir ekran kartı almamıza gerek yoktur. Onboard bir ekran kartı da işimizi görecektir. Ancak bu dediklerimizi yapacaksak daha yüksek performans sağlayan PCIexpress bir ekran kartı almak daha uygun olacaktır.

Bununla birlikte seçim yaparken aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekir:

  • Bağlantı yuvası: Anakartın desteklediği türdeki bir ekran kartı mı?
  • GPU hızı ve kalitesi: Ekran kartının işlemcisi hızlı ve kaliteli mi?
  • Video Ram: Ekran kartı belleğinin türü (DDR3 - DDR5 gibi) ve kapasitesi yeterli mi?
  • Üzerinde bulunan port(lar), yani VGA -DVI-HDMI portlarından hangisine veya hangilerine sahip olduğu.

Onboard Ekran Kartı Olan Anakarta Harici Ekran Kartı da Takılabilir Mi?

Bir anakart üzerinde onboard ekran kartı mevcut ise, ancak bizim daha güçlü bir ekran kartına ihtiyacımız varsa, ayrıca anakart üzerinde ekran kartı için gerekli port da mevcut ise yeni bir ekran kartı takabiliriz.

Bu durumda iki ekran kartını da kullanabiliriz. Dilersek bios ayarlarından bir tanesini devre dışı bırakabiliriz.

ekran kartı alırken nelere dikkat edilmeli, ekran kartı üzerindeki birimler, gpu nedir, vga nedir, hdmi nedir, video ram nedir, görüntü aktarım en hızlı port hangisi, görüntü aktarma yöntemleri

KONU İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

Bu konu ile ilgili örnek bulunmamaktadır.



YORUMLAR




11966  kez okundu.

Online Kullanıcı Sayısı 894



Ekran-Kartları